Metsäkissa2044-hankkeen vetäjä Jukka Ilmonen kutsuu itseään hankkeen "yleismetsämiesjantuseksi". Videolla Ilmonen esittelee hanketta Metsän puolella -hankkeen tilaisuudessa Helsingissä.

 

Monialainen asiantuntijaryhmä vie metsäsuhdetta uudelle tasolle Metsäkissa2044:n tekijäryhmään kuuluu useita asiantuntijoita: taiteilija, ekologinen neuvonantaja FT Susu Rytteri; teatteritaiteilija FT Virpi Koskela; toimittaja ja kirjailija Jaana Kanninen; somejournalisti JP (Juha-Pekka) Väisänen; väitöskirjakoulutettava ja opettaja-filosofi Aki Saariaho; kasvatustieteilijä ja professori Antti Rajala; sekä musiikintekijä ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Luhtala

 

Koneen Säätiö rahoittaa Metsäkissa2044-hanketta Metsän puolella -hankkeen kautta. Taiteen, tieteen ja journalismin tutkimushanke Metsäkissa2044 rakentaa yhteistä, utooppista tulevaisuudenkuvaa suomalaismetsistä vuoteen 2044 mennessä. Hankkeessa hyödynnetään kokemuksellisia, taiteellisia ja luovia oppimismenetelmiä metsäsuhteen uudistamiseksi ja metsän monimuotoisuuden ymmärtämiseksi. Teatterin, kuvataiteen, musiikin, filosofian ja muiden tutkimuksellisten välineiden avulla osallistujat oppivat, tutkivat ja ymmärtävät, miten ihmiset ja luonto voivat elää harmoniassa. Mukana on eri-ikäisiä ja -taustaisia ryhmiä, joita ammattitaiteilijat ja tutkijat tukevat omalla erityisosaamisellaan.

Hankkeen varsinainen tutkimusala on pedagogiikka. Tutkimme miten osallistujat muuttuvat ja kasvavat ja oppivat yksilöinä mutta myös moniulotteisena, heterogeenisenä, dialogia jatkuvasti käyvänä metsäyhteisönä. Tutkimme myös osallisuustaiteen käyttöä oppimisessa, sen muuttumisessa ja laajentumisessa.

Luomme pysyväksi rakenteeksi, paradigman kyseenalaistajaksi, toimintatavan, jossa hyvin heterogeeninen joukko yhdessä työskennellen ja ei-ortodokseja menetelmiä – kuten tunteet, kokemukset ja taide – hyödyntäen luo uutta kuvaa ja käsitystä suomalaisesta metsästä. Siis metsästä, joka ei ole vain omistukseen perustuva ja rahan tuottamiseen tarkoitettu käsite vaan tärkeä ilman ihmisen läsnäoloakin, itsenänsä ja ehkä jonakin päivänä myös tasaveroinen toimija. Opimme oivaltamaan ja luomaan konkreetteja metsäutopioita - siis todellisia muutoksen
mahdollisuuksia - jotka vuonna 2044 ovat muuttaneet nykyistä metsädystopiaa niin paljon että kaikki arvokkaat suomalaiset metsät on pelastettu ja metsissä vallitsee metsärauha, siis kaikki metsien osapuolet puunjalostajasta pikkusieppoon, sientenpoimijasta metsän omistajaan ovat tyytyväisiä.


Perushypoteesimme on että nykyinen Suomen metsissä vallitseva tila on tulosta mm. vuosikymmeniä jatkuneesta rahan ja ration liitosta, kaikki suuret linjat on perusteltu taloudella, pisa-matematiikalla ja ns. järkisyillä. Oletus on, että samoilla työkaluilla ei kyetä nykytilanteen ongelmia ratkaisemaan. Siksi haemme uusia työkaluja, konkreetteja utopioita, joilla voidaan vapauttaa ihmiset puutuneista metsäajattelumalleista.


Myös journalismi on keskeinen osa Metsäkissa 2044 -hanketta. Tarkoitus on, että hankkeen eri osa-alueet tulevat laajalti suomalaisen yleisön tietoisuuteen ja syventävät ja rikastuttavat siten maassamme käytävää metsäkeskustelua. Oivalluksia ruokitaan sekä tiedon että tunteen tasolla. Journalismi on myös vallan vahtikoira. Niinpä Metsäkissa2044- hankkeessakin journalistinen prosessi kaivaa esille vallankäytön ja metsän välisiä riippuvuuksia sekä sitä, miten ne
vaikuttavat metsiemme käyttöön, tilaan ja toisaalta käsitykseemme metsästä. Kenelle metsä kuuluu? Kuuluuko se valtiolle, yksityisille ihmisille, metsäfirmoille, vai onko metsä meidän kaikkien yhteistä omaisuutta kuulumatta kenellekään?


Digitaalinen kansalaisjournalismi yhdistää kaikki hankkeen toimijat: niin sen tutkijat, tekijät, taiteilijat kuin siitä kiinnostuneet sosiaalisen median käyttäjät. Sallimme myös yllätyksellisyyttä, toivommekin sitä. Koska kyse on osallistujien oppimisesta, emme voi ennalta tietää, miten prosessi elää, mitä opitaan ja mitä tapahtuu. Eihän utopiaryhmäläisiä ole edes vielä valittu, ja hehän tulevat vankasti vaikuttamaan oman oppimisensa subjekteina siihen mitä ja miten tapahtuu.


TAVOITTEET


Perimmäinen tavoite on antaa Suomen metsien ja ihmisten metsittyä yhdessä ja erikseen niin, että niiden rauhallinen rinnakkaiselo on mahdollista - ja aidosti kestävää. Etsimme ja tutkimme tiloja, ratkaisuja, oppimista, konkreetteja utopioita, joissa Suomen metsille on annettu


· itseisarvoinen asema, joka turvaa myös
· metsän luo toarvot,
· metsän toiminnan hiilinieluna ja on
· hyväksyttävissä kaikille metsän osapuolille


Em. tavoitteet ovat inklusiivisia mutta ääneen lausumattomia eli eivät vaikuta utopioiden tuottamiseen.


Hankkeen konkreettisina tuotoksina syntyy kolme kasvatustieteellistä artikkelia, kymmeniä utopiatarinoita, teatteriesitys, musiikkiperformanssi, taidenäyttely, sarjakuvia ja paljon korkeatasoista viestintää someajan nopearytmisestä sisällöntuotannosta tutkivaan journalismiin ja videotaiteeseen.


Ihmisinä meidän on kiireesti tarkasteltava uudelleen suhdettamme metsiin ja viime kädessä myös toisiimme. Nykyiset metsää koskevat keskustelut jättävät huomiotta olennaiset kysymykset, jotka koskevat ihmiskunnan paikkaa luonnossa. Ihmisen ajattelun suurin virhe, inhimillinen ylimielisyys, on ollut pitää itsemme erillään elävien olentojen systeemisestä luonteesta. Tämä verkostoissa olemisen muoto pitää palauttaa, jotta menetetyt yhteydet saadaan takaisin.

Tässä hankkeessa luomme eettisen yhteyden luontoon, joka syväekologisen etiikan kautta osoittaa, että yhteys luontoon on absoluuttinen ja itseisarvo. Lopputuloksena on tämä yhteys ja sen luoma kokonaisuus. Hankkeen tavoitteena on haastaa aikamme hallitsevat -seenit antroposeeni ja kapitaloseeni, ja korvata niiden utilitaristiset, hyväksikäyttävät arvot uudenlaisilla, kestävämmillä arvoilla. Utopia voidaan selittää myös kreikankielisten merkitysten u-topos, ei-paikka ja eu-topos, hyvä paikka avulla. Utopian ytimessä on ristiriita: toivo paremmasta yhdistyy ajatukseen vaihtoehtoisen paremman maailman mahdottomuudesta. Haluamme siis luoda ja oppia ymmärtämään ja kuvailemaan sellaisen hyvän tilan suomalaisissa metsissä joka teoriassa on mahdoton saavuttaa. Mutta metsä elää onneksi, ei teoriassa, vaan käytännössä!